Tuesday 22 April 2014

resepi daging black pepper dgn cendawan

22:00

DAGING BLACK PEPPER DENGAN CENDAWAN



Hari ni nak share resepi daging black pepper bersama cendawan.Masakn ni boleh di masak untuk makan malam yang simple tapi mengenyangkan.Mari lihat resepinya.

Bahan bahannya

½ Kg Daging (direbus hingga empuk dan dihiris nipis-nipis) 
2 tangkai cili merah (dihiris kasar) 
2 tangkai cili hijau (dihiris kasar) 
1 labu bawang besar (dihiris nipis) 
2 labu bawang merah (ditumbuk) 
3 ulas bawang putih (ditumbuk) 
3 sudu makan minyak untuk menumis

1 cm halia (ditumbuk) 
1 sudu makan sos tiram 
1 sudu makan sos cili LIFE 
1 sudu makan sos tomato 
1 sudu teh serbuk lada hitam 
Daun Orenggano 
Sedikit Lada Sulah 
Secubit gula 
Garam secukup rasa 


Cara penyediaannya :

1. Panaskan minyak. Masukkan bawang putih dan bawang merah. Tumis sehingga naik bau. 
2. Masukkan cili, halia dan sebahagian daripada bawang besar yang telah dihiris. Tunggu sebentar sehingga bawang agak kekuningan. 
3. Kemudian masukkan daging dan lada hitam, goreng sehingga agak garing. 
4. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili serentak. 
5. Masukkan lebihan bawang besar, lada sulah dan daun Orengano. Kacau dan masukkan gula dan garam. 


Siap sudah.Enak kalau di hidangkan bersama nasi panas.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top