Monday 14 April 2014

resepi daging kurma mamak stail

06:43

KURMA DAGING MAMAK STAIL


Resepi kali nie berat sikit.Kurma Daging tapi nie Mamak stail.Mamak nie biasala kari mesti power nye.Mesti letak serbuk kas kas.Cubala..



Bahan- bahannya

  • 8 keping hirisan daging
  • 1 biji telur rebus
  • sepeket rempah kurma adabi (campur air bia jadi pes)
  • 2 ulas bawang putih
  • 5 biji bawang merah
  • rempah 4sekawan
  • 2 inci halia (bahan di kisar)
  • 1/2 sudu teh bijan
  • 1/2 sudu teh serbuk kas kas
  • 1/2 cawan santan pekat
  • 1 batang serai di titik
  • 2 sudu besar yogurt
  • 2 biji kentang
  • 1 biji bawang besar di hiris
  • 5 biji tomato
  • 1 biji cili hijau
  • kiub pati ayam
  • daun pudina,daun kari,daun pandan
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis


Cara penyediaannya..

  • tumis bahan kisar,rempah 4sekawan,daun pudina,daun pandan,daun kari hingga pecah minyak dan naik baunya
  • masukkan kentang,daging dan air di biarkan hingga daging empok
  • masukkan serbuk kas kas,serbuk bijan,yogurt,kiub pati ayam dan santan.
  • biar hingga mendidih dan pecah minyak.
  • masukkan bawang besar,cili dan tomato.biar layu.
  • masukkan garam secukupnya.
Siap...Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.Pasti berkipas setelah makan..:)

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top