KURMA DAGING MAMAK STAIL
Resepi kali nie berat sikit.Kurma Daging tapi nie Mamak stail.Mamak nie biasala kari mesti power nye.Mesti letak serbuk kas kas.Cubala..

Bahan- bahannya
Cara penyediaannya..
Resepi kali nie berat sikit.Kurma Daging tapi nie Mamak stail.Mamak nie biasala kari mesti power nye.Mesti letak serbuk kas kas.Cubala..
Bahan- bahannya
- 8 keping hirisan daging
- 1 biji telur rebus
- sepeket rempah kurma adabi (campur air bia jadi pes)
- 2 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- rempah 4sekawan
- 2 inci halia (bahan di kisar)
- 1/2 sudu teh bijan
- 1/2 sudu teh serbuk kas kas
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 batang serai di titik
- 2 sudu besar yogurt
- 2 biji kentang
- 1 biji bawang besar di hiris
- 5 biji tomato
- 1 biji cili hijau
- kiub pati ayam
- daun pudina,daun kari,daun pandan
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
Cara penyediaannya..
- tumis bahan kisar,rempah 4sekawan,daun pudina,daun pandan,daun kari hingga pecah minyak dan naik baunya
- masukkan kentang,daging dan air di biarkan hingga daging empok
- masukkan serbuk kas kas,serbuk bijan,yogurt,kiub pati ayam dan santan.
- biar hingga mendidih dan pecah minyak.
- masukkan bawang besar,cili dan tomato.biar layu.
- masukkan garam secukupnya.
Siap...Hidangkan panas-panas dengan nasi putih.Pasti berkipas setelah makan..:)
0 comments:
Post a Comment