Monday, 5 May 2014

Resepi Ketam Kari Dengan Nenas

02:32

KARI KETAM DENGAN NENAS



Memasak ketam bukanlah satu yang susah,cuma nak menikmatinya sahaja yang agak payah.Bagi mereka yang tidak pandai memakannya.Harini nak share resepi kari ketam dengan nenas.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

3 ekor ketam (dicuci)
½ biji nenas - dipotong 4 dan 2 sm tebal
½ biji kelapa - ambil satu mangkuk santan
4 ulas bawang merah - dihiris
4 ulas bawang putih ] ditumbuk halus
1 labu bawang besar ]
2 sm halia

3 sudu besar rempah daging
Sedikit asam jawa
Minyak untuk menumis
1 tangkai daun kari
Sedikit bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih - tumis


Caranya

Panaskan minyak dan tumis bawang hiris, daun kari, kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang. Setelah kuning masukkan halia, bawang besar dan putih yang digiling dengan rempah. Kacau hingga wangi dan rempah naik baunya baru masukkan nenas. Kacau sekejap baru masukkan santan, air asam jawa, ketam dan garam. Masaklah hingga mendidih dan terbit minyak barulah angkat.

Mudah bukan..Siap untuk di hidang.Makan dengan nasi panas.Selamat mencuba.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top