Friday 2 May 2014

Resepi Kari Kepala Ikan

19:23

KARI KEPALA IKAN



Hari-hari minggu nie ada banyak masa nak buat macam-macam makanan yang lazat.Antaranya kari kepala ikan.Jom temgok resepinya.

Bahan bahan

1 kg kepala ikan
50 gm bawang merah
30 gm halia (dikisar)
30 gm bawang putih (dikisar)
50 gm cili kering (dikisar)
50 gm ketumbar
40 gm serbuk jintan putih
30 gm serbuk kaskas
10 gm serbuk lada putih
40 gm serbuk kunyit
1 liter santan kelapa
20 gm garam
10 biji kacang bendi
6 biji terung

Caranya

Tumiskan bawang, halia dan cili kering. Masukkan pula rempah yang telah dicampurkan dengan sedikit air asam jawa. Kacau sehingga terbit minyak. Selepas itu masukkan santan, kacau hingga sebati. Masukkan pula terung dan bendi, tunggu hingga separuh masak. Setelah hampir masak, masukkan pula garam dan serbuk perasa.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top