Friday 2 May 2014

Resepi Kerapu Masam Manis

19:33

KERAPU MASAM MANIS



Ikan kerapu adalah ikan yang bernilai tinggi.Kalau makan dikedai boleh tahan juga harganya di tambah pula upah masaknya.Apa kata cuba masak sendiri.Kerapu masam manis.Jom tengok resepinya.

Bahan bahan

1 ekor Ikan Kerapu (sederhana besar) 
¼ cawan sos cili 
½ cawan sos tomato 
2 sudu besar sos tiram 
Serbuk kunyit 
Minyak untuk menggoreng 
4 ulas bawang merah ditumbuk lumat 
Garam secukup rasa
3 ulas bawang putih ditumbuk lumat 
½ batang lobak merah dipotong kiub 
½ batang timun dibuang biji & potong kiub 
1 biji tomato dibuang biji & potong kiub 
1 potong nenas dipotong kiub 
½ cawan air

Caranya

Panaskan minyak dan gorengkan ikan kerapu yang telah disapukan dengan sedikit garam dan kunyit 
Setelah ikan masak, angkat dan ketepikan. 
Panaskan minyak dalam kuali, dan tumis bawang merah & putih hingga naik bau. 
Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram. Gaul sebentar. 
Tambah air dan masukkan lobak merah, timun, nenas & tomato. 
Tambah garam secukup rasa dan biarkan kuah sedikit pekat. 
Angkat dan tuangkan ke atas ikan. 

Anda juga boleh mencampurkan bahan-bahan lain seperti lada benggala,
kobis bunga dan baby corn.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top