Friday, 9 May 2014

Reepi Paru paru Goreng

01:23

Paru-paru goreng


Paru-paru goreng adalah makanan kegemaran.Rasa kenyal membuatkannya lain dari yang lain.Jom tengok resepinya.

Bahan bahannya

250 paru
air mendidih bergaram yang cukup untuk meliputi paru garam & lada sulah secukup rasa
¾ cawan minyak masak 
2 labu besar bawang besar (dihiris bulat-bulat)
2-4 batang lada hijau (dibuang bijinya & dihiris menyerong)
1 camca kicap pekat 
1 camca kicap cair
2 biji tomato separuh masak (diparut)

250 paru
air mendidih bergaram yang cukup untuk meliputi paru garam & lada sulah secukup rasa
¾ cawan minyak masak 
2 labu besar bawang besar (dihiris bulat-bulat)
2-4 batang lada hijau (dibuang bijinya & dihiris menyerong)
1 camca kicap pekat 
1 camca kicap cair
2 biji tomato separuh masak (diparut)

Caranya

Rebus paru dalam air bergaram hingga lembut. Ambil 1/2 cawan air rebusan & tapiskan. Keluarkan paru sejukkan.Hiris tipis -tipis & besar serta bubuh bahan perasa secukup rasa. Pijarkan minyak hingga berasap. Goreng hirisan-hirisan yang telah diperap itu hingga kuning & garing.Toskan minyaknya betul-betul & ketepikan. Kurangkan minyak kepada 1 camca.Goreng bawang yang telah dihiris bulat-bulat hingga layu. Masukkan bahan-bahan yang selebihnya & air rebusan yang telah disimpan.Bubuh serbuk perasa secukup rasa. Biarkan hingga mendidih & masukkan separuh paru yang telah di goreng.Kecilkan api & didihkan perlahan-lahan selama 10 minit.Isikan ke dalam pinggan & biarkan hangat. 

Untuk menyediakan sos :
Satukan semua bahan & ketepikan dengan bertutup selama 2-3 minit. Hidangkan dengan paru goreng selebihya.Hidangkan panas-panas kedua hidangan itu dengan nasi putih.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top