KARI DAGING

Kari daging memang menu yang sedap dan berbaloi untuk di masak.Ini kerana kuah kari daging itu juga boleh dimakan bersama roti.Jom kita lihat resepinya.
Bahan bahannya
500 g daging lembu (dipotong-potong)
900 ml air bergaram yang mendidih
½ biji kelapa (diparut)
½ cawan minyak masak
1 camca serbuk kunyit
Garam & serbuk perasa secukup rasa
asam jawa yang tak berbiji- sekepal limau kasturi
Bahan Tumbuk:
15-20 batang lada kering (direndam &ditoskan)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ biji kelapa (diparut & direndang)
1 camca ketumbar
1 camca jinyan manis
1 camca gula pasir
½ halia
Caranya
Masukkan daging kedalam air mendidih & rebus hingga empuk. Angkat dari api & keluarkan daging itu. Simpan air rebusan.Gunakan air rebusan untuk memerah santan pekat dari kelapa parut. Pijarkan minyak atas api yang sederhana. Masukkan bahan tumbuk & gorengkan hingga keluar minyak. Masukkan potongan-potongan daging, kunyit & bahan perasa.Kcau supaya rata dengan campuran yang telah digoreng.kecilkan api.Campurkan santan & kacau hingga mendidih. Masukkan palpa asam jawa &gaul rata-rata. Masak terus hingga pekat kuahnya.Angkat dari api & isikan kedalam pingan.
Baunya pasti memikat selera.Bolehlah di hidangkan panas-panas bersama nasi dan juga acar.Selamat mencuba..

Kari daging memang menu yang sedap dan berbaloi untuk di masak.Ini kerana kuah kari daging itu juga boleh dimakan bersama roti.Jom kita lihat resepinya.
Bahan bahannya
500 g daging lembu (dipotong-potong)
900 ml air bergaram yang mendidih
½ biji kelapa (diparut)
½ cawan minyak masak
1 camca serbuk kunyit
Garam & serbuk perasa secukup rasa
asam jawa yang tak berbiji- sekepal limau kasturi
Bahan Tumbuk:
15-20 batang lada kering (direndam &ditoskan)
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
½ biji kelapa (diparut & direndang)
1 camca ketumbar
1 camca jinyan manis
1 camca gula pasir
½ halia
Caranya
Masukkan daging kedalam air mendidih & rebus hingga empuk. Angkat dari api & keluarkan daging itu. Simpan air rebusan.Gunakan air rebusan untuk memerah santan pekat dari kelapa parut. Pijarkan minyak atas api yang sederhana. Masukkan bahan tumbuk & gorengkan hingga keluar minyak. Masukkan potongan-potongan daging, kunyit & bahan perasa.Kcau supaya rata dengan campuran yang telah digoreng.kecilkan api.Campurkan santan & kacau hingga mendidih. Masukkan palpa asam jawa &gaul rata-rata. Masak terus hingga pekat kuahnya.Angkat dari api & isikan kedalam pingan.
Baunya pasti memikat selera.Bolehlah di hidangkan panas-panas bersama nasi dan juga acar.Selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment