Wednesday 23 April 2014

resepi asam pedas tulang lembu

15:47

ASAM PEDAS TULANG LEMBU



Biasanya tulang lembu ni orang buat masak sup,terutamanya di hari gotong royong majlis perkahwinan.Boleh juga di buat masak asm pedas.Bagi sesiapa lom pernah rasa,cubalah buat.Mari tengok resepinya.

Bahan bahannya

1 kg tulang lembu Serangka)
150 gm cili kisar
50 gm bawang merah
30 gm bawang putih
50 gm lengkuas
3 gm halia
3 batang serai
Sedikit belacan
2 kuntum bunga kantan
1 tangkai daun kesum
5 keping asam keping
1 sudu makan serbuk lada hitam
2 sudu makan kicap cair
Minyak masak untuk menumis
Sedikit serbuk perasa
Garam secukup rasa
2 biji buah tomato (dipotong empat)


Cara caranya
Potong tulang serangka sebesar dua inci, bersihkan dan rebus sehingga ia empuk bersama sedikit garam, daun kesum, halia dan serai.

Panaskan minyak dan tumiskan bawang bawang merah, bawang putih dan lengkuas, halia, serai dan cili yang dikisar halus sehingga naik baunya.

Masukkan air rebusan tulang lembu tadi bersama sedikit serbuk perasa, daun kesum, bunga kantan, asam keping, kicap pekat, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa dan sedikit gula sekiranya mahu.

Masak sehingga ia mendidih, biarkan di atas api sederhana besar seketika atau sehingga kuahnya pekat.

Masukkan tulang serangka, tunggu sehingga kuahnya sebati, angkat dan hidangkan. Sesuai dihidangkan untuk makan tengahari ataupun sebagai lauk pengantin.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top