ASAM PEDAS IKAM MERAH
Ikan Merah nie memang jenis ikan yang sedap.Masaklah apa pun mesti enak di makan.Apatah lagi kalau di masam asam pedas.Memang terangkat la satu famili makan.Jom kita tengok resepinya.
Bahan bahannya
Seekor ikan merah sederhana besar
3 sudu cili giling (jika ingin pedas, tambahkan)
5 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih )
2 cm halia )
2 cm kunyit hidup )dikisar/ditumbuk
Sedikit belacan )
Ikan Merah nie memang jenis ikan yang sedap.Masaklah apa pun mesti enak di makan.Apatah lagi kalau di masam asam pedas.Memang terangkat la satu famili makan.Jom kita tengok resepinya.
Bahan bahannya
Seekor ikan merah sederhana besar
3 sudu cili giling (jika ingin pedas, tambahkan)
5 ulas bawang merah )
2 ulas bawang putih )
2 cm halia )
2 cm kunyit hidup )dikisar/ditumbuk
Sedikit belacan )
Asam jawa (dijadikan jus)
Kobis segar atau sayur yang dijerukkan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Kobis segar atau sayur yang dijerukkan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara caranya :
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga naik baunya. Masukkan pula cili giling dan tumis sehingga garing. Perlahankan api dan masukkan ikan. Selepas itu, masukkan pula jus asam jawa dan biarkan api perlahan sehingga mendidih.
Masukkan kobis atau jeruk sayur.
Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.
Masukkan kobis atau jeruk sayur.
Tutup periuk dan biarkan sehingga masak.
Siap sudah.Hidangkan bersama Nasi panas.Memang menyelerakan.Untuk sampingan potongkan telur asin sekali.
0 comments:
Post a Comment