UDANG GORENG BUTTER BERKARI
Tengok pada resepi macam payah je nak buat.Nama pun panjang.Sebenarnya mudah sahaja.Di sukai lagi oleh anak-anak.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya
Tengok pada resepi macam payah je nak buat.Nama pun panjang.Sebenarnya mudah sahaja.Di sukai lagi oleh anak-anak.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya
Udang kertas (besar) - 10 ekor Telur (dipukul) Rempah curry ikan - 1 sudu besar Garam, perasa (secukup rasa) Lada sulah (optional) Mentega Planta - 3 senduk besar(agak2 sesuai untuk deep frying) Caranya Bersihkan udang dgn dipotong muncung, tidak perlu buang kulit. Cair dan panaskan mentega seperti hendak mengoreng. Sementara menunggu mentega panas, gaulkan udang, rempah kari, garam dan perasa serta lada sulah dan telur yg telah dipukul. Apabila mentega panas, masukkan kesemua udang berempah tadi kedalam kuali, pastikan api 3/4 kuat dan dikacau selalu. Masak sehingga udang kemerah-merahan dan telur tadi menjadi helaian. (untuk mendapat aroma curry, campurkan daun curry semasa menggoreng). Apabila sudah masak, toskan. TIPS: Masa menggoreng gunakan api 3/4 panas supaya telur tidak hangus dan cantik.Selamat mencuba. |
0 comments:
Post a Comment