MEE REBUS JAWA
Mee rebus jawa ataupun mee jawa adalah makanan terkenal umumnya di Muar.Di sana kebanyakan orang menjadikannya sebagai menu sarapan.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya
2 kg mi
½ kg daging tetel(potong kecil dan rebus)
½ kg udang
1 kg tauge
3 biji tomato besar
3 biji kentang, (rebus, lecek dan campurkan sedikit air)
5 cawan air
1 cawan minyak untuk menumis
1 camca besar gula
1 camca teh asam jawa
Garam
2 camca besar kacang tanah, digoreng dan digiling halus
4 camca besar taucu, digiling halus
Bahan-bahan digiling halus:
3 camca besar rempah kari daging
20 tangkai cili kering
1 camca besar jintan kasar
1 camca teh jintan manis
1 camca teh lada sulah
5 hiris halia
5 hiris lengkuas
1 batang serai
10 biji bawang merah
5 biji isi buah keras
Caranya
Celur mi dan toskan. Celur tauge dan toskan. Panaskan minyak. Tumis rempah dan kacau hingga garing. Masukkan kentang, taucu, kacang tanah, daging, udang, air asam, gula dan air. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih. Masukkan tomato dan biarkan mendidih. Hidangkan bersama hiasan.
Tambahkan bawang goreng,tauhu di hiris,cili potong dan daun sup sebagai hiasan dan penyeri hidangan.
Mee rebus jawa ataupun mee jawa adalah makanan terkenal umumnya di Muar.Di sana kebanyakan orang menjadikannya sebagai menu sarapan.Jom tengok resepinya.
Bahan bahannya
2 kg mi
½ kg daging tetel(potong kecil dan rebus)
½ kg udang
1 kg tauge
3 biji tomato besar
3 biji kentang, (rebus, lecek dan campurkan sedikit air)
5 cawan air
1 cawan minyak untuk menumis
1 camca besar gula
1 camca teh asam jawa
Garam
2 camca besar kacang tanah, digoreng dan digiling halus
4 camca besar taucu, digiling halus
Bahan-bahan digiling halus:
3 camca besar rempah kari daging
20 tangkai cili kering
1 camca besar jintan kasar
1 camca teh jintan manis
1 camca teh lada sulah
5 hiris halia
5 hiris lengkuas
1 batang serai
10 biji bawang merah
5 biji isi buah keras
Caranya
Celur mi dan toskan. Celur tauge dan toskan. Panaskan minyak. Tumis rempah dan kacau hingga garing. Masukkan kentang, taucu, kacang tanah, daging, udang, air asam, gula dan air. Kacau hingga rata dan biarkan mendidih. Masukkan tomato dan biarkan mendidih. Hidangkan bersama hiasan.
Tambahkan bawang goreng,tauhu di hiris,cili potong dan daun sup sebagai hiasan dan penyeri hidangan.
0 comments:
Post a Comment