Saturday 17 May 2014

Resepi Kari Kambing

21:42

KARI KAMBING


Daging kambing adalah daging yang terbaik sebenarnya untuk dinikmati.Sebagai muslim,daging kambing sepatutnya di jadikan makanan utama berbanding lembu atau kerbau.Dan kari kambing adalah menu yang sinonim dengan daging kambing.Jon semak resepinya.

Bahan bahannya

1 kg bahu kambing yang bertulang
(dipotong dadu sebesar 2.5 cm. 
125 g minyak sapi
1 kuntung bunga lawang
1 camca adas 
1 camca kakas
5 cm kayu manis
20 ulas bawang merah (dihiris nipis)
8 ulas bawang putih 
2 camca serbuk rempah kari 
Sedikit air (digaul menjadi pes)
5 batang lada hijau (digiling) 
5 batang lada merah(digiling
2.5 cm kunyit hidup(digiling)
Gram secukup rasa 
450 ml pati santan

Caranya

Pijarkan minyak sapi dalam sebuah kuali besi & masukkan kesemua rempah kering tadi. Tumiskan sehingga wangi, Kemudian masukkan bawang merah & bawang putih. Kecilkan api & mask sehingga layu. Masukkan rempah kari & kacau rata-rata. Apabila naik baunya, masukkan lada hijau yang telah digiling pes & pes kunyit. Masukkan daging & garam secukup rasa. Goreng sehingga tergaul rata.Masukkan santan & kacau sehingga mendidih. Kecilkan api & biarkan mendidih perlahan-lahan sehingga dagaing itu empuk. Rasa garamnya & turunkan daripada api.

Memang menyelerakan.Kari kambing sesuai juga dimakan dengan roti canai.Sebagi tambahan,susu sejatbjuga boleh di gunakanbagi menggantikan santan.Hanya perlu didihkan perlahan-lahan dengan periuk yang bertutup sehingga daging empok.Selamat mencuba.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top