Monday, 5 May 2014

Resepi Kari Daging Dal

15:55

KARI DAGING DAL


Kari adalah sinonim dengan masakn mamak.Lebih-lebih lagi bila dimasak bersama kacang dal.Jom kita tengok resepi kari daging dal.

Bahan bahannya

300 gm daging - potong kiub
½ cawan kacang dal - direbus empuk
2 biji tomato - belah dua
2 biji kentang - belah empat
2 biji capsicum - belah empat atau enam
3 sudu besar rempah kari daging - bancuh dengan air 
2 ulas bawang merah - ditumbuk
1 ulas bawang putih - ditumbuk
2 cm halia - ditumbuk
1 sudu kecil garam dan gula 
Minyak untuk menumis
Air secukupnya 
3 ulas bawang merah - dihiris (bahan tumis)
2 ulas bawang putih - dihiris (bahan tumis)
3 cm kulit kayu manis (bahan tumis)
3 kelopak bunga lawang (bahan tumis)
4 kuntum bunga cengkih (bahan tumis)
2 biji buah pelaga (bahan tumis)

Caranya

Panaskan minyak tumis bawang hiris dan masukkan bahan tumis yang lain. Apabila naik baunya masukkan rempah diikuti bahan tumbuk. Kacau hingga pecah minyak. Masukkan daging serta air biarkan mendidih bolehlah dimasukkan kentang. Biarkan kentang dan daging empuk masukkan pula dal serta tomato. Sebelum diangkat masukkan capsicum, perisakan dengan garam dan gula.

Selamat mencuba..

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top