Monday, 5 May 2014

Resepi Ayam Masak Merah Pengantin

09:05

AYAM MASAK MERAH PENGANTIN.



Lauk pengantin biasanya di masak khusus untuk raja sehari tersebut.Walaubagaimanpun pengantin biasanya tiada selera untuk makan.Mari kita tengok resepi ini.

Bahan bahan

1 ekor ayam dipotong lapan 
10 ulas bawang merah diracik 
3 biji bawang besar dimayang 
5 ulas bawang putih diracik 
2 inci halia dikisar 
2 batang serai diketuk 
3 inci halia dikisar 
Sedik2 helai daun pandan disimpul 
5 helai daun pudina 
Satu cawan santan 
3 biji buah tomato dikisar 
15 tangkai cili kering dikisar 
6 biji cili merah dikisar 
2 biji cili hijau dikisar
it buah pelaga,bunga cengkih dan kayu manis 

Caranya

Basuh ayam bersama asam limau, kemudian toskan. 
Goreng ayam setengah masak. Tumis bawang merah, bawang putih, serai, daun pandan, bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis. 
Setelah wangi, masukkan cili kering, cili merah dan hijau yang telah dikisar bersama lengkuas dan halia.Tumis lagi sampai wangi dan masukkan tomato yang telah dikisar. 
Masukkan ayam tadi. Kemudian renihkan sebentar dan masukkan santan bersama daun pudina. Masak sampai pecah minyak dan akhir sekali masukkan bawang besar yg telah dimayang. 

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top