Wednesday 30 April 2014

Resepi Udang Mentega

04:20

UDANG BERMENTEGA



Sesekali cubalah ubah sikit masakan anda.Cubs masak menu udang bermentega ni.Anak-anak pasti suka.Mari tengok resepinya.

Bahan bahannya

1 kg udang besar/udang galah atau udang harimau-belah belakangnya jgn putus 
1 sd teh garam 
1 kg minyak untuk menggoreng 
250 gm mentega tawar (unsalted butter) 
6 pelepah daun kari (daun shj) 
5 ulas bawang putih (cincang) 
6 biji cili api (cincang) 
8 biji kuning telur 
250ml susu cair penuh krim 
½ sd teh serbuk perasa 
1 sd teh garam 
1 sd teh sos ikan 
¼ sd teh serbuk pati ayam 
1 sd besar gula 


Caranya

Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan. 

Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar. Alihkan ke pinggan dan hidangkan. 


Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top