PUCUK KAYU GULAI TEMPOYAK

Gulai pucuk kayu tempoyak nie agak payah nak dapat kalau kat kedai.Kalau nak merasa kenalah balaik ek kampung mintak tok wan masak.Memang meletop.Tapi kali nak share la resepinya.Cubalah,Mana tahu menjadi..
Bahan bahannya
CARA :
1. Daun pucuk ubi, daun labu, daun kunyit dan
Cubalah,,resepi tradisi nie..
Gulai pucuk kayu tempoyak nie agak payah nak dapat kalau kat kedai.Kalau nak merasa kenalah balaik ek kampung mintak tok wan masak.Memang meletop.Tapi kali nak share la resepinya.Cubalah,Mana tahu menjadi..
Bahan bahannya
1 ikat pucuk ubi - dimayang halus
2 papan petai - belah dua, ambil isinya
2 papan petai - belah dua, ambil isinya
1 ikat pucuk labu - di mayang halus (kalau x ada x apa)
2 batang serai - hiris nipis
2 helai daun kunyit - mayang halus
2 cm kunyit hidup
5 sudu besar tempoyak
15 biji cili api - tumbuk
1 biji kelapa – ambil santannya
1 mangkuk kecil ikan bilis
Garam gula & secukup rasa
2 helai daun kunyit - mayang halus
2 cm kunyit hidup
5 sudu besar tempoyak
15 biji cili api - tumbuk
1 biji kelapa – ambil santannya
1 mangkuk kecil ikan bilis
Garam gula & secukup rasa
CARA :
1. Daun pucuk ubi, daun labu, daun kunyit dan
serai di hiris halus. Ketepikan.
2. Petai belah dua –ketepikan.
3. Tumbuk kunyit hidup bersama cili padi sehingga lumat.
4. Masukkan tempoyak bersama dengan bahan
yang dihiris halus, petai dan bahan tumbuk
kedalam kuali.
5. Masukkan santan, ikan bilis, garam juga gula.
6. Masak di atas api perlahan.Masak sehingga kuah pekatCubalah,,resepi tradisi nie..
0 comments:
Post a Comment