MEE BANDUNG

Kali ini nak share resepi Mee Bandung.Mana asal usul mee bandung ni tak pastilah.Tapi biasanya orang sebut mee bandung berkaitan dengan Muar,Johor.Jom Tengok resepinya.
Bahan bahannya
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Cara caranya
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.
Masukkan mee,taugeh ke dalam mangkuk.Hidangkan dengan kuah yang masih panas.Bubuhkan cili merah,daun bawang dan limau kasturi di dalam mangkuk.Selamat mencuba.
Kali ini nak share resepi Mee Bandung.Mana asal usul mee bandung ni tak pastilah.Tapi biasanya orang sebut mee bandung berkaitan dengan Muar,Johor.Jom Tengok resepinya.
Bahan bahannya
500 gm mee kuning (dicelur)
300 gm daging (dipotong)
300 gm daging ayam (dipotong)
300 gm udang
200 gm tauge
Garam & minyak masak
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 mangkuk stok ayam
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau kasturi
1 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Cara caranya
Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & cili kisar hingga garing. Masukkan stok ayam & biarkan mendidih. Kemudian masukkan sos tomato, sos cili, sos tiram & garam. Biarkan merenih perlahan-lahan. Seterusnya, masukkan kacang tanah, udang, ayam, sawi, telur & masak selama 2 minit.
Masukkan mee,taugeh ke dalam mangkuk.Hidangkan dengan kuah yang masih panas.Bubuhkan cili merah,daun bawang dan limau kasturi di dalam mangkuk.Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment