Monday 28 April 2014

Resepi Laksam

16:10

LAKSAM.


Bagi yang tiada idea nak buat masakan apa lg,bolehla cuba buat pula Laksam.Lebih kurang laksa kuahnya dan gunsksn iksn bshsn asasnya.Mari kita tengok resepinya.

Bahan bahan

300 gm isi ikan
150 ml santan pekat (tambah air jika perlu)
4 ulas bawang merah (dikisar)
4 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (dikisar)
Sedikit halia (dikisar)
2 kiub pati ayam
Sedikit kacang panjang, tauge, kobis, daun selasih, sengkuang, timun & daun salam (dihiris)
Minyak masak, garam & lada sulah


1 cawan tepung beras
1 cawan tepung ubi
2-3 cawan air
sedikit garam


Cara caranya

Bancuh tepung beras, tepung ubi, garam & air hingga sebati. Ambil satu senduk adunan & masukkan ke dalam loyang bulat. Pastikan adunan tidak terlalu tebal. Kukus hingga masak. Keluarkan dari loyang & digulung. Ulangi proses ini hingga adunan habis. Ketepikan. Tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Masukkan isi ikan, kiub pati ayam & santan. Apabila mendidih, masukkan garam & serbuk lada sulah. Tutupkan api. Angkat & hidangkan.

Tepung laksam di potong lebih kurang 1 cm tebalnya.Masukkan ke dalam mangkuk dan bolehlah di tambah sayur sayuran.Juga enak di makan bersama sambal belacan.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top