KARI AYAM TANPA SANTAN

Biasanya kari adalah sinonim dengan santan.harini kita masak kari tanpa menggunakan santan.Masak kari ayam tanpa santan.Mungkin masakan ni lebih enak.Terpulangla kepada individu.Mari kita semak resepinya.
Bahan bahan
1 ekor ayam tanpa kulit
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji tomato - dipotong dadu
2 biji bawang putih ]- dikisar
1 cm halia ]
4 sudubesar kari daging Babas
1 sudubesar tomato puree
3 biji buah pelaga
2.5cm kayu manis
4 biji bunga cengkih
Minyak secukupnya
1 cawan air
2 biji ubi kentang dibelah empat
Daun pudina agak lebih sedikit
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
2 biji tomato dibelah empat
2 batang lada hijau dibelah dua
garam
optional aji-no-moto
Cara penyediaannya
(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.
(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.
(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.
(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.
(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.
Setelah selesai,hidangkanlah di dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar.Gunakan daun pudina bagi meghasilkan kari yang harum dan enak.Boleh di makan dengan roti jala atau roti perancis.Selamat mencuba.
Biasanya kari adalah sinonim dengan santan.harini kita masak kari tanpa menggunakan santan.Masak kari ayam tanpa santan.Mungkin masakan ni lebih enak.Terpulangla kepada individu.Mari kita semak resepinya.
Bahan bahan
1 ekor ayam tanpa kulit
2 biji bawang besar - dihiris halus
2 biji tomato - dipotong dadu
2 biji bawang putih ]- dikisar
1 cm halia ]
4 sudubesar kari daging Babas
1 sudubesar tomato puree
3 biji buah pelaga
2.5cm kayu manis
4 biji bunga cengkih
Minyak secukupnya
1 cawan air
2 biji ubi kentang dibelah empat
Daun pudina agak lebih sedikit
sedikit daun ketumbar - di hiris halus
2 biji tomato dibelah empat
2 batang lada hijau dibelah dua
garam
optional aji-no-moto
Cara penyediaannya
(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning.
(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata.
(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit.
(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit.
(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk.
Setelah selesai,hidangkanlah di dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar.Gunakan daun pudina bagi meghasilkan kari yang harum dan enak.Boleh di makan dengan roti jala atau roti perancis.Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment