Sunday 27 April 2014

Resepi Kari Ayam Tanpa Santan

22:24

KARI AYAM TANPA SANTAN



Biasanya kari adalah sinonim dengan santan.harini kita masak kari tanpa menggunakan santan.Masak kari ayam tanpa santan.Mungkin masakan ni lebih enak.Terpulangla kepada individu.Mari kita semak resepinya.

Bahan bahan

1 ekor ayam tanpa kulit 
2 biji bawang besar - dihiris halus 
2 biji tomato - dipotong dadu 
2 biji bawang putih ]- dikisar 
1 cm halia ] 
4 sudubesar kari daging Babas 
1 sudubesar tomato puree 
3 biji buah pelaga 
2.5cm kayu manis 
4 biji bunga cengkih

Minyak secukupnya 
1 cawan air 
2 biji ubi kentang dibelah empat 
Daun pudina agak lebih sedikit 
sedikit daun ketumbar - di hiris halus 
2 biji tomato dibelah empat 
2 batang lada hijau dibelah dua 
garam 
optional aji-no-moto 


Cara penyediaannya

(1) Panaskan minyak, tumiskan bawang yang dihiris bersama buah pelaga, bunga cengkih, kayu manis dan tomato sehingga bawang berwarna kuning. 

(2) Masukkan bahan-bahan yang dikisar, daun pudina dan juga tomato puree kacau rata-rata. 

(3) Masukkan ayam kacau dan tutup periuk selama 3 minit. 

(4) Taburkan kari powder kacau rata-rata dan tutup selama 5 minit. 

(5) Kemudian masukkan 1 cawan air, ubi kentang, tomato dan lada hijau. Tutup masak sehingga ayam dan ubi empuk. 


Setelah selesai,hidangkanlah di dalam mangkuk dan taburkan daun ketumbar.Gunakan daun pudina bagi meghasilkan kari yang harum dan enak.Boleh di makan dengan roti jala atau roti perancis.Selamat mencuba.



Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top