Tuesday 15 April 2014

resepi ikan pari asam pedas

09:16

Asam Pedas Ikan Pari Dengan Bendi 



Harini kita cuba masak ikan pari masak asam pedas dengan bendi.memang terangkatla klu makan tapi mesti ada saingnya,tak lain tak bukan mestilah telor asin.Mari semak resepi ni.

Bahan-Bahan:
Bahan A
½ ekor ikan pari daun-potong dan bersihkan
sedikit daun kesum
1 kuntum bunga kantan
2 keping asam keping (yang kecil)-kurangkan asam jika anda x suka masam
4 sudu makan cili kering kisar
1 biji tomato
5 biji bendi
garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
air -agak2 tengelam ikan
sedikit minyak masak untuk menumis
Bahan B
½ sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil rempah biji
1 ulas bawang putih
1cm halia
2 ulas bawang merah
sedikit belacan
Tumbuk semua Bahan B. pastikan jintan manis dan rempah biji ditumbuk dulu, setelah hancur baru masukkan bahan B yang lain 
Cara:
Tumis bahan B sampai naik bau.
Masukkan cili kisar dan asam keping, biarkan sehingga agak masak, masukkan air. Kemudian masukkan ikan pari, setelah agak masak, masukkan daun kesum dan bunga kantan. setelah masak tutup api dan masukkan bendi dan tomato.Tutup periuk agar sayuran tadi masak.


Dah siap.Hidangkan panas panas dengan nasi dan telor asin.Pasti menambat selera.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top