Baryani Daging

Kali nie resepi berat sikit.Asik makan yng ringan ringan je,sesekali kenalah yang berat sikit.Baryani Daging.Berminyak mulut kalau makan kata orang orang kedai..:).Mari semak resepi nie.
Kali nie resepi berat sikit.Asik makan yng ringan ringan je,sesekali kenalah yang berat sikit.Baryani Daging.Berminyak mulut kalau makan kata orang orang kedai..:).Mari semak resepi nie.
Bahan-Bahan: | |
2 kilo daging lembu 4 sudu besar rempah baryani 3 sudu besar rempah kari Bahan A : 10 ulas bwg putih - kisar 10 ulas bwg merah - kisar 50 gm halia muda - kisar Bahan B : 5 kuntum bunga cengkih - kisar halus 5-6 bunga lawang - kisar halus 5-6 buah pelaga - kisar halus 2 btg kulit kayu manis - kisar halus | Bahan C : 4 tangkai daun pudina - mayang halus 4 tangkai daun sadri - mayang halus 4 tangkai daun bawang - mayang halus Bahan D : 3 Sudu besar tomato puree ½ tin susu cair ½ botol madu Garam secukup rasa Bahan E : 4 biji bawang besar - hiris dan goreng hingga kuning keemasan segenggam gajus - goreng seganggam kismis |
Cara: | |
1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk bahan A dan C serta rempah.Perap 1 jam 2. Masuk daging perak dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk 3.Masuk bahan B dan D dan biar api perlahan 4.Apabila mesera masuk bahan E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang. Wah..siap dah.Boleh di makan dengan nasi ataupun dengan roti.Selamat mencuba.. |
0 comments:
Post a Comment