Tuesday, 15 April 2014

resepi baryani daging

09:31

Baryani Daging 



Kali nie resepi berat sikit.Asik makan yng ringan ringan je,sesekali kenalah yang berat sikit.Baryani Daging.Berminyak mulut kalau makan kata orang orang kedai..:).Mari semak resepi nie.

Bahan-Bahan:
2 kilo daging lembu
4 sudu besar rempah baryani
3 sudu besar rempah kari

Bahan A :
10 ulas bwg putih - kisar
10 ulas bwg merah - kisar
50 gm halia muda - kisar

Bahan B :
5 kuntum bunga cengkih - kisar halus
5-6 bunga lawang - kisar halus
5-6 buah pelaga - kisar halus
2 btg kulit kayu manis - kisar halus
Bahan C :
4 tangkai daun pudina - mayang halus
4 tangkai daun sadri - mayang halus
4 tangkai daun bawang - mayang halus

Bahan D :
3 Sudu besar tomato puree
½ tin susu cair
½ botol madu
Garam secukup rasa

Bahan E :
4 biji bawang besar - hiris dan goreng hingga kuning keemasan
segenggam gajus - goreng
seganggam kismis
Cara:
1. Potong daging dlm 2 inci.Masuk bahan A dan C serta rempah.Perap 1 jam
2. Masuk daging perak dlm periuk dan masukkan air paras daging saja dan rebus hingga empuk
3.Masuk bahan B dan D dan biar api perlahan
4.Apabila mesera masuk bahan E,biar mereneh kejap.Siap untuk dihidang.

Wah..siap dah.Boleh di makan dengan nasi ataupun dengan roti.Selamat mencuba..

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top