Monday 21 April 2014

resepi daging bungkus

06:45

DAGING BUNGKUS



Selalu makan lauk daging bungkus kat kedai.Emm rasanya buat sendiri lagi puas makan kot.Cari-cari dapat gak resepinya.Nak share la.

Bahan bahannya

  • 500 gram daging kisar
  • 189 ml pati santan
  • 1/2 camca garam
  • 2 biji telur
  • garam dan lada sulah secukup rasa
  • daun salam dan daun pandan di potong
  • daun pisang untuk membungkus
Bahan giling
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji buah keras
  • 2.5 lengkuas
  • 1/2 camca ketumbar
  • 1/2 camca jintan puth
  • 1/2 camca garam
Cara caranya
  • gaul bahan giling pada daging dan campur pati santan.Balut dengan telur yang dipukul
  • bubuhkan campuran ke atas setiap helai daun pisang
  • letak daun salam di atasnya dan campur selebihnya dgn rata
  • tutup di atasnya dengan daun pandan
  • bungkus dgn kemas dan sematkan dgn lidi
  • kukus selama 20 minit
Siap sudah.Buka bungkusan semasa di hidang.Hidangkan dengan sos tomato dan cili.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top