DAGING BUNGKUS

Selalu makan lauk daging bungkus kat kedai.Emm rasanya buat sendiri lagi puas makan kot.Cari-cari dapat gak resepinya.Nak share la.
Bahan bahannya
Selalu makan lauk daging bungkus kat kedai.Emm rasanya buat sendiri lagi puas makan kot.Cari-cari dapat gak resepinya.Nak share la.
Bahan bahannya
- 500 gram daging kisar
- 189 ml pati santan
- 1/2 camca garam
- 2 biji telur
- garam dan lada sulah secukup rasa
- daun salam dan daun pandan di potong
- daun pisang untuk membungkus
Bahan giling
- 4 ulas bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 3 biji buah keras
- 2.5 lengkuas
- 1/2 camca ketumbar
- 1/2 camca jintan puth
- 1/2 camca garam
Cara caranya
- gaul bahan giling pada daging dan campur pati santan.Balut dengan telur yang dipukul
- bubuhkan campuran ke atas setiap helai daun pisang
- letak daun salam di atasnya dan campur selebihnya dgn rata
- tutup di atasnya dengan daun pandan
- bungkus dgn kemas dan sematkan dgn lidi
- kukus selama 20 minit
Siap sudah.Buka bungkusan semasa di hidang.Hidangkan dengan sos tomato dan cili.
0 comments:
Post a Comment