BEE HOON SOTO.
Beehoon Soto boleh di jadikan menu petang yang senang di hidangkan.Walaupun kelihatan sukar nak menyediakannya,tetapi sebenarnya mudah.Ianya kerana kita perlu menyediakan 3 bahagian iaitu sup,sambal kicap dan beehoon.Mari lihat resepinya.
Bahan bahannya:
Bahan – bahan untuk sup:
1 ekor tulang ayam
1 ekor ayam
2 kiub stok ayam
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
3 camca besar minyak
2 liter air
Bahan-Bahan Yang Dikisar:
2 biji besar bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras
Bahan untuk Kicap:
Segenggam cili padi, basuh, jangan dibuang batang
10 biji bawang putih
15 biji limau kasturi
Gula secukup rasa
Kicap pekat
Lain-lain bahan:
Beehoon - celur dahulu
Taugeh – celur sekejap
Kacang Tanah – digoreng atau direbus
Begedil
Daun Sup dan Daun Bawang
Bawang Goreng
CAra penyediaannya:
Masukan beehoon yang dah di celur,ayam yang disiat,kacang tanah,taugeh,daun bawang,daun sup kedalam mangkuk.Masukkan sup dan sambal kicap mengikutrasa pedas yang di inginkan.Perahkan sedikit limau kasturi.Makan masa panas.Selamat mencuba.
Beehoon Soto boleh di jadikan menu petang yang senang di hidangkan.Walaupun kelihatan sukar nak menyediakannya,tetapi sebenarnya mudah.Ianya kerana kita perlu menyediakan 3 bahagian iaitu sup,sambal kicap dan beehoon.Mari lihat resepinya.
Bahan bahannya:
Bahan – bahan untuk sup:
1 ekor tulang ayam
1 ekor ayam
2 kiub stok ayam
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
Garam secukup rasa
3 camca besar minyak
2 liter air
Bahan-Bahan Yang Dikisar:
2 biji besar bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
½ inci lengkuas
1 camca teh lada hitam
4 biji buah keras
Bahan untuk Kicap:
Segenggam cili padi, basuh, jangan dibuang batang
10 biji bawang putih
15 biji limau kasturi
Gula secukup rasa
Kicap pekat
Lain-lain bahan:
Beehoon - celur dahulu
Taugeh – celur sekejap
Kacang Tanah – digoreng atau direbus
Begedil
Daun Sup dan Daun Bawang
Bawang Goreng
CAra penyediaannya:
Cara membuat sup: •Panaskan minyak di dalam periuk. •Masukkan bunga cengkih, bunga lawang, kulit kayu manis, dan buah pelaga. Masukkan bahan-bahan yang dikisar. Goreng hingga perang. •Masukkan air kedalam periuk dan biar mendidih. •Kemudian, masukkan kedua-dua ayam kedalam periuk. •Masukkan stok ayam dan garam. Tutup priuk and tunggu sehingga ayam empuk/masak. •Setelah masak, keluarkan ayam yang berdaging tadi dari sup. Toskan ayam tadi. •Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga garing. Angkat dan sait-siatkan daging ayam tadi. Cara membuat Kicap: Goreng cili padi tanpa minyak hingga layur. Bakar bawang putih sehingga keperanggan. Giling kedua-dua bahan sehingga hancur. Perahkan asam limau. Tuangkan kicap pekat dan gula. Gaul bahan. Sedikit air kalau tidak mahu sos terlalu pekat. | |
0 comments:
Post a Comment