LONTONG

Lontong adalah menu sarapan yang agak popular.Mudah sahaja untuk menyediakannya.Jom tengok resepi dan caranya.
Bahan bahannya
2 cawan beras (dikosek & ditoskan)
4 cawan air mendidih
Caranya
Masukkan beras dalam air hingga kembang. Angkat & isikan ke dalam sebuah talam empat persegi tepat atau bujur.Letakkan suatu daun pisang di atasnya & tekankan hingga nasi itu mampat & rata. Letakkan suatu benda berat di atasnya & biarkan hingga nasi sejuk. Keluarkan & potong bentuk dadu besar-besar Hidangkan dengan satay & sambal kacang atau dengan sayur ladeh.Enak juga jika dihidangkan dengan sambal udang atau sambal Goreng Hati.
Lontong adalah menu sarapan yang agak popular.Mudah sahaja untuk menyediakannya.Jom tengok resepi dan caranya.
Bahan bahannya
2 cawan beras (dikosek & ditoskan)
4 cawan air mendidih
Caranya
Masukkan beras dalam air hingga kembang. Angkat & isikan ke dalam sebuah talam empat persegi tepat atau bujur.Letakkan suatu daun pisang di atasnya & tekankan hingga nasi itu mampat & rata. Letakkan suatu benda berat di atasnya & biarkan hingga nasi sejuk. Keluarkan & potong bentuk dadu besar-besar Hidangkan dengan satay & sambal kacang atau dengan sayur ladeh.Enak juga jika dihidangkan dengan sambal udang atau sambal Goreng Hati.
0 comments:
Post a Comment