Thursday 15 May 2014

Resepi Udang Percik

10:03

UDANG PERCIK.



Pertama kali dengar tentang udang percik.Itupun semasa singgah di rumah kawan lama.Di hidangkan dengan menu tersebut.Terasa nak share la resepinya.Jom tengok.

Bahan bahannya

1 kg udang(saiz sederhana)
100 gm bawang kecil(dikisar halus)
20 gm bawang putih(dikisar halus)
20 gm halia(dikisar halus)
4 batang serai(dikisar halus)
100 gm lengkuas(dikisar halus)
30 gm belacan(dikisar halus)
10 gm jintan putih(dikisar halus)
30 gm cili kering(dikisar halus)
1 biji kelapa(ambil santan)
1 keping gula melaka

Caranya

Perapkan udang dengan sebahagian bahan rempah lalu digoreng & toskan. Sebahagian lagi rempah ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan santan bila pekat, tuangkan di atas udang.

Em,,memang menarik.Sedap di makan begitu sahaja macam iklan roti Gardenia.Cubalah..Anda dapat menghasilkan sesuatu yang baru.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top