UDANG PERCIK.

Pertama kali dengar tentang udang percik.Itupun semasa singgah di rumah kawan lama.Di hidangkan dengan menu tersebut.Terasa nak share la resepinya.Jom tengok.
Bahan bahannya
1 kg udang(saiz sederhana)
100 gm bawang kecil(dikisar halus)
20 gm bawang putih(dikisar halus)
20 gm halia(dikisar halus)
4 batang serai(dikisar halus)
100 gm lengkuas(dikisar halus)
30 gm belacan(dikisar halus)
10 gm jintan putih(dikisar halus)
30 gm cili kering(dikisar halus)
1 biji kelapa(ambil santan)
1 keping gula melaka
Caranya
Perapkan udang dengan sebahagian bahan rempah lalu digoreng & toskan. Sebahagian lagi rempah ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan santan bila pekat, tuangkan di atas udang.
Em,,memang menarik.Sedap di makan begitu sahaja macam iklan roti Gardenia.Cubalah..Anda dapat menghasilkan sesuatu yang baru.
Pertama kali dengar tentang udang percik.Itupun semasa singgah di rumah kawan lama.Di hidangkan dengan menu tersebut.Terasa nak share la resepinya.Jom tengok.
Bahan bahannya
1 kg udang(saiz sederhana)
100 gm bawang kecil(dikisar halus)
20 gm bawang putih(dikisar halus)
20 gm halia(dikisar halus)
4 batang serai(dikisar halus)
100 gm lengkuas(dikisar halus)
30 gm belacan(dikisar halus)
10 gm jintan putih(dikisar halus)
30 gm cili kering(dikisar halus)
1 biji kelapa(ambil santan)
1 keping gula melaka
Caranya
Perapkan udang dengan sebahagian bahan rempah lalu digoreng & toskan. Sebahagian lagi rempah ditumis hingga naik bau. Kemudian masukkan santan bila pekat, tuangkan di atas udang.
Em,,memang menarik.Sedap di makan begitu sahaja macam iklan roti Gardenia.Cubalah..Anda dapat menghasilkan sesuatu yang baru.
0 comments:
Post a Comment