Friday, 9 May 2014

Resepi Serundeng Ikan

10:37

SERUNDENG IKAN



Biasanya kita dengar serundeng daging.Kali ni kita buat serundeng ikan pulak.Jom tengok caranya.

Bahan bahannya

½ kg ikan (ikan yang tidak banyak tulang)
½ biji kelapa parut, ambil pati santan
10 biji cili kering 
200 g bawang merah 
100 g bawang putih
2 cm halia 
2 cm lengkuas
3 batang serai 
Garam secukup rasa

Caranya

Bersihkan ikan dan rebus. Asingkan isi ikan dengan tulang. Perah kelapa menggunakan air rebusan ikan dan ambil empat cawan pati santan pekat. Gunting halus cili kering. Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, serai dan garam digiling lumat. Campurkan ikan, pati santan dan bahan giling ke dalam kuali. Masak di atas api sederhana besar. Kacau selalu agar ia tidak hangus. Apabila hampir kering masukkan cili kering. Kacau hingga serondeng kering sebelum diangkat dan dihidang.

Mudah bukan.Sesekali tukar selera kepada ikan pula.Selamat mencuba.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top