Ketam Berlada

Hari hari makan ayam pun kenkadang boring jugak.Hari kita beralih ke makanan laut pulak.Masakan Ketam Berlada.Mari kita lihat resepinya.
Hari hari makan ayam pun kenkadang boring jugak.Hari kita beralih ke makanan laut pulak.Masakan Ketam Berlada.Mari kita lihat resepinya.
Bahan-Bahan: | |
500 gm ketam ¼ cawan minyak masak 1 biji telur, dipukul sempurna 1 tangkai daun bawang, dipotong setebal 5 sm 1 tangkai daun ketumbar, dipotong setebal 5 sm Bahan-bahan A: 5 sm halia, dihiris 4 ulas bawang putih, dihiris 5 biji bawang merah, dihiris | 5 biji bawang merah, dihiris 5 tangkai cili merah, ditumbuk Bahan-bahan sos: ¼ cawan air 2 camca besar Sos Cili Manggi 1 camca teh gula ¼ camca teh minyak bijan Secubit serbuk lada hitam |
Cara: | |
Bersihkan ketam. Pisahkan kulitnya. Potong berkepingan. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan A hingga terbit bau. Masukkan ketam dan goreng sekejap. Tutup kuali 5 minit. Buka penutup dan kacau sekali lagi, kemudian masukkan bahan-bahan sos. Apabila ketam kemerahan dan hampir masak, masukkan telur dan daun bawang. Hiaskan dengan daun ketumbar dan dihidangkan panas. Cubalah..Tapi bagi sesape yang alahan kepada ketam,rugilah tidak dapat cuba. |
0 comments:
Post a Comment