DAGING MASAK HITAM MANIS

Daging masak hitam manis bukanlah satu menu yang susah untuk di sediakan.Cuma mengambil masa sedikit kerana perlu di perap terlebih dahulu.Jom semak resepinya
Bahan bahannya
Bahan A:
500 gram daging segar
2 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan gula
garam & perasa secukupnya
sedikit lada hitam - ditumbuk
Bahan B:
2 sudu cili giling
asam jawa (sebesar ibu jari)
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
halia (sebesar ibu jari)- ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
sedikit air
Cara caranya
Bahan A digaulkan sehingga sebati dan perapkan bersama daging selama 1 jam.
Tumiskan bawang merah, halia, bawang putih sehingga garing, masukkan cili giling dan tunggu sehingga naik minyak. masukkan air asam dan seterusnya masukkan daging yg telah diperap. masak sehingga daging empuk (air perlu ditambah sekiranya perlu). setelah daging masak, masukkan bawang besar & cili. selepas 2 minit, hidangan boleh dihindangkan.
Enak di makan bersama nasi panas.
Daging masak hitam manis bukanlah satu menu yang susah untuk di sediakan.Cuma mengambil masa sedikit kerana perlu di perap terlebih dahulu.Jom semak resepinya
Bahan bahannya
Bahan A:
500 gram daging segar
2 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan gula
garam & perasa secukupnya
sedikit lada hitam - ditumbuk
Bahan B:
2 sudu cili giling
asam jawa (sebesar ibu jari)
1 biji bawang besar
2 biji cili merah
halia (sebesar ibu jari)- ditumbuk
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 biji bawang putih - ditumbuk
sedikit air
Cara caranya
Bahan A digaulkan sehingga sebati dan perapkan bersama daging selama 1 jam.
Tumiskan bawang merah, halia, bawang putih sehingga garing, masukkan cili giling dan tunggu sehingga naik minyak. masukkan air asam dan seterusnya masukkan daging yg telah diperap. masak sehingga daging empuk (air perlu ditambah sekiranya perlu). setelah daging masak, masukkan bawang besar & cili. selepas 2 minit, hidangan boleh dihindangkan.
Enak di makan bersama nasi panas.
0 comments:
Post a Comment