Tuesday 29 April 2014

Resepi Daging Hitam Manis

08:52

DAGING MASAK HITAM MANIS



Daging masak hitam manis bukanlah satu menu yang susah untuk di sediakan.Cuma mengambil masa sedikit kerana perlu di perap terlebih dahulu.Jom semak resepinya

Bahan bahannya

Bahan A: 
500 gram daging segar 
2 sudu makan kicap pekat 
1 sudu makan gula 
garam & perasa secukupnya 
sedikit lada hitam - ditumbuk 

Bahan B: 
2 sudu cili giling 
asam jawa (sebesar ibu jari) 
1 biji bawang besar 
2 biji cili merah 
halia (sebesar ibu jari)- ditumbuk 
3 biji bawang merah - ditumbuk 
2 biji bawang putih - ditumbuk 
sedikit air 


Cara caranya

Bahan A digaulkan sehingga sebati dan perapkan bersama daging selama 1 jam. 

Tumiskan bawang merah, halia, bawang putih sehingga garing, masukkan cili giling dan tunggu sehingga naik minyak. masukkan air asam dan seterusnya masukkan daging yg telah diperap. masak sehingga daging empuk (air perlu ditambah sekiranya perlu). setelah daging masak, masukkan bawang besar & cili. selepas 2 minit, hidangan boleh dihindangkan.


Enak di makan bersama nasi panas.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top