Monday, 14 April 2014

char kew teaw

05:10

CHAR KEW TEAW

Hari ini nak kongsi resepi Char Kew Teaw.Bagi sesape yang malas nak masak berat-berat untuk makan malam bolehla cuba resepi nie..




Bahan-bahannye...
  • 1/2 peket kew teaw
  • 5 ekor udang 
  • 40 ketul kerang siap kopek
  • sedikit belacan
  • 3 ketul bawang putih ditumbuk
  • 5 biji cili api di ketuk
  • daun kucai di hiris halus
  • sedikit taugeh
  • 1/2 sos tiram
  • 1/2 sudu gula dan garam secukup rasa
  • 3 sudu minyak masak
Cara penyediaannya..
  • panaskan kuali dan masukkan bawang yg di tumbuk bersama belacan dan sedikit air.
  • kacau kemudian masukkan pula cili dan sos tiram.
  • bila dah berbau wangi masukkan udang dan kerang pula.
  • kacau lagi sambil masukkan daun kucai dan sesenduk air utk elakkan dari kering.
  • masukkan kue teaw,gula dan garam.rasa secukupnya.
  • tambah sesenduk lagi air bagi untuk jadikan kue teaw nampak basah..
Senang kan..Selamat Mencuba..

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

0 comments:

Post a Comment

 

© 2013 RESEPI MASAKAN. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top