CHAR KEW TEAW

Hari ini nak kongsi resepi Char Kew Teaw.Bagi sesape yang malas nak masak berat-berat untuk makan malam bolehla cuba resepi nie..

Bahan-bahannye...
- 1/2 peket kew teaw
- 5 ekor udang
- 40 ketul kerang siap kopek
- sedikit belacan
- 3 ketul bawang putih ditumbuk
- 5 biji cili api di ketuk
- daun kucai di hiris halus
- sedikit taugeh
- 1/2 sos tiram
- 1/2 sudu gula dan garam secukup rasa
- 3 sudu minyak masak
Cara penyediaannya..
- panaskan kuali dan masukkan bawang yg di tumbuk bersama belacan dan sedikit air.
- kacau kemudian masukkan pula cili dan sos tiram.
- bila dah berbau wangi masukkan udang dan kerang pula.
- kacau lagi sambil masukkan daun kucai dan sesenduk air utk elakkan dari kering.
- masukkan kue teaw,gula dan garam.rasa secukupnya.
- tambah sesenduk lagi air bagi untuk jadikan kue teaw nampak basah..
0 comments:
Post a Comment